Šiais metais šeštąjį kartą vyko Misijų mokykla, kurią organizuoja Kauno arkivyskupijos kurija, Misijų mokyklos komanda ir misijų bendruomenė „Gyvybės medis“. Spalio 11–13 d. dalyviai rinkosi Šiluvos Jono Pauliaus II piligrimų namuose į baigiamąjį paskutinį savaitgalį.

Mokykla prasidėjo balandį nuo temos „Sprogimas keičiantis pasaulį“, vedė per „Išsipildžiusio pažado“ temą gegužės mėnesio išvykoje į Slovakiją, kur buvo galimybė ne tik mokytis iš „Rieka Zivota“ bendruomenės, bet ir pasigrožėti Aukštaisiais Tatrais. Birželį per praktinius ir teorinius užsiėmimus leido patirti „Evangelijos džiaugsmą“ ir gyvai realizuoti kvietimą „Eikite į visą pasaulį“ Miesto misijose Kėdainiuose ir Kaune. Paskutinis susitikimas „Palikta valtis“ buvo skirtas mokinystės temai, jame drauge su pasauliečiais ir Lietuvoje tarnaujančiais kunigais gilintasi, ką reiškia būti Kristaus mokiniu ir kas maitina, kad būtume laimingi ir vaisingi.

Penktadienio vakarą  kunigas redemptoristas, misionierius  iš Slovakijos Rastislavas Dluhý CSsR aukojo šv. Mišias ir po jų pasidalijo mintimis, apibendrindamas per metus aptartas temas bei gautas žinias. Evangelizacija bažnyčioje susideda iš trijų esminių sričių, kurias apibūdina graikiški terminai: „martirium“, „diakonia“ ir „leiturgia“. Mūsų Dievas yra „maksimalistas“ ir  nori visos mūsų širdies. Jis įsakė: eikite į visą pasaulį ir padarykite mano mokiniais visų tautų žmones. Svarbiausia, jog pirmiau nei katechezė turi būti paskleista kerygma, tai yra žinia apie Dievo meilę.

Šeštadienio rytą po šv. Mišių ir skanių pusryčių mokyklos dalyviams paskaitą skaitė LVK nacionalinis atstovas 2025 metų Jubiliejaus organizavimui koordinuoti Lietuvoje kunigas lic. Artūras Kazlauskas. Jis savo pasidalijimą pradėjo drauge su dalyviais pasimelsdamas Valandų liturgijos Rytmetinę ir paaiškino, kad šioje maldoje vienas kitam atliepia du chorai,  simbolizuojantys Dievo ir Bažnyčios pokalbį.

Kunigas A. Kazlauskas dėstė apie liturgiją kaip integralią buvimo krikščionimi dalį: neįmanoma būti krikščionimi be liturgijos. Paskaitoje pabrėžta, kad Vatikano II Susirinkimas iškėlė 4 pagrindinius dalyvavimo Bažnyčios liturgijoje principus: dalyvauti aktyviai, sąmoningai, pilnai, bendruomeniškai. Liturgija palyginta su žaidimu, nes: 1) žaisti sugeba tik žmogus; 2) jei nežinai taisyklių, iškrenti iš žaidimo; 3) žaidimas perkeičia žaidėją ir sueikvoja laiką jam to nepastebint, t. y. sukuria Kairos laiko patirtį.

Po paskaitos dalyviai leidosi į piligriminį žygį per Šiluvos šilą pakvėpuoti pušyno oru ir paganyti akių nuostabioje saulėtoje rudeninėje gamtoje. Vadovaujami Kauno arkivyskupijos kurijos Sielovados skyriaus vadovės Vaidos Spangelevičiūtės-Kneižienės, dalyviai žygiavo pasidaliję poromis ir vienas kitam paliudijo, atsakydami į kausimus: kur ir kada patyriau susitikimą su gyvuoju Dievu; kada pajutau Šventosios Dvasios vedimą; kas mane sustiprina ir palaiko viltį. Po pasidalijimo grupė drauge keliavo per šile įrengtas Kryžiaus kelio stotis. Šventojo Rašto ištrauką prie kiekvienos stoties skaitė vis kitas žmogus, o juos papildė Vaidos sakyti mąstymai. Sugrįžusiųjų iš žygio laukė skanūs garuojantys pietūs.

Papietavus paskaitas skaitė kitas charizmatiškas kalbėtojas – Krekenavos Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bazilikos rektorius ir parapijos klebonas kunigas dr. Gediminas Jankūnas. Nepaisant to, kad kiekvienas kunigo pasakytas sakinys byloja apie jo erudiciją ir išmintį, jis pabrėžė, kad kartais, ypač Bažnyčioje, bendruomenėse, mums dera truputėlį „sulaikyti“ savo užtikrintumą, kad neglumintume kitų. Kalbėdamas apie atsakomybę už Bažnyčios misiją, jis akcentavo, kad misija – tai ne viena iš Bažnyčios veiklų, o jos esmė. Kunigas apgailestavo, kad mūsų išpuoštose bažnyčiose taip maža tikinčiųjų. Deja, neretai gausūs pakrikštytųjų parapijose sąrašai neatspindi realaus tikinčiųjų ir bažnyčią lankančiųjų skaičiaus, o „daugelis netiki amžinuoju gyvenimu kaip tuo, kas gali nutikti geriausia. Nors prašo maldos už mirusius artimuosius, bet mirtį pristato kaip problemą, kurią Bažnyčia turėtų spręsti“. Kunigas Gediminas pateikė 3 mokslinius terminus: ortodoksija (teisingas žinojimas), ortopraktika (teisingas darymas) ir ortopatija (intencija); akcentavo, kad turėdami teisingų žinių mes darome teisingus darbus, bet turint neteisingą intenciją, kuri nėra artimo meilė, tokie mūsų darbai nepasiekia tikslo.

Pavakarieniavus susirinkta į šlovinimo ir maldos valandėlę jaukioje šiltoje piligrimų namų koplytėlėje, o vėliau bibliotekoje – į nuoširdų pokalbį – pasidalijimą, kuriame kiekvienas išsakė tai, kas labiausiai palietė jo širdį šio savaitgalio ar viso mokyklos kurso metu.

Nors jau buvo vėlus vakaras, dauguma neskubėjo ilsėtis, nes Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikoje iš vakaro, prieš spalio 13-ąją Šiluvos piligriminėje šventovėje švenčiamus mažuosius atlaidus – Marijos dieną, nuo 22 val. prasidėjo visą naktį trunkanti Švč. Sakramento adoracija, kurią transliavo „Marijos radijas“. Naktinį maldos budėjimą pradėjo arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, vėliau tęsė  parapijos vikaras kunigas Robertas Urbonavičius ir kiti.

Sekmadienis, sklidinas bendrystės

Sekmadienio rytą mokykla, žinoma, prasidėjo kvapnia kava ir pusryčiais, o po jų melstasi Valandų liturgijos Rytmetinę. Vėliau gailestingumo misionierius redemptoristas kunigas iš Slovakijos Peteris Hertelis CSsR dalijosi mintimis labai svarbia ir prsminga tema „Moterys Biblijoje ir Bažnyčioje“.

Jis sakė, kad iš tiesų kiekviena moteris yra dovana, ir šiuo aspektu netgi būtų galima kalbėti asmeniškai apie kiekvieną moterį iš Misijų mokyklos. Nors bene pirmą kartą Bažnyčioje moterų svarbos klausimas iškeltas tik prieš 60 metų, t. y. Vatikano II Susirinkime, bet šiuo metu vykstančiame Sinode šis klausimas svarstomas kaip ypač svarbus. Kunigas kalbėjo apie moters vaidmenį išganymo istorijoje, apie moterų istorijas Biblijoje ir šiuolaikinėje Bažnyčioje. Pabaigoje pabrėžė, kad nors Biblijoje Jėzus nei vienai moteriai nepasakė: „Sek paskui mane!“, bet, kaip žinome, daugelis moterų sekė Jėzų ir nė viena nebuvo Jo atstumta. Paskaitos klausytojai, paliesti kunigo žodžių ir jo paraginti, pasidalijo jautriomis savo istorijomis, ir skaudžiomis, ir geromis, kurios atliepė kalbėtą temą.

Misijų mokyklos programa suteikė dalyviams puikią progą dalyvauti Marijos dienoje. Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo bazilikoje sakoma katechezė bylojo apie Jubiliejaus Bažnyčioje svarbą, apie 2025 metais numatomus švęsti Jubiliejinius metus. „Brangieji, laukia ypatingas metas, skirtas mūsų širdims atnaujinti“, – sakė arkivyskupas ir pristatė popiežiaus Pranciškaus pagrindines mintis iš Jubiliejaus skelbimo bulės „Spes non confundit“, o vedamoji jos mintis – „Viltis neapgauna“ (Rom 5, 5).

Po katechezės drauge buvo kalbami Rožinio maldos Garbės slėpiniai. Šventąsias Mišias aukojo arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, koncelebravo arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ, augziliaras vyskupas Saulius Bužauskas bei gausiai susirinkę įvairių parapijų kunigai. Homiliją sakęs vyskupas Saulius Bužauskas, be kita, pabrėžė žmogaus gyvybės vertę, jog didžiausios pagarbos nuo pat prasidėjimo iki mirties vertas kiekvienas žmogus, o negimusių vaikelių palaidojimas yra krikščioniškos meilės ir pagarbos ženklas. Tad iškart po šv. Mišių  ir mokyklos dalyviai, kurie pageidavo, turėjo galimybę dalyvauti ypač jautriame įvykyje – negimusių kūdikių laidotuvėse Šiluvos kapinėse.

Kai visos paskaitos ir maldos buvo baigtos, mokykloje beliko pasisotinti Piligrimų namų svetingai paruoštais pietumis ir po nuoširdžių apsikabinimų ir atsisveikinimo žodžių skirstytis namo į įvairiausius Lietuvos miestus.

Dažniausias klausimas paskutiniame susitikime būna: „O kas toliau?“ ir bene dažniausias prašymas: „Palikite mus antriems metams!“ Tačiau mokyklos organizatoriai ir vadovai pabrėžia, kad nors mokyklos dalyviai bus kviečiami dalyvauti įvairiuose renginiuose, daugelis įsitrauks į vėliau organizuojamas misijas, o kai kurie – į misijų bendruomenę „Gyvenimo medis“, vis dėlto Mokyklos tikslas nėra paruošti ir suburti žmones tarnystei visiems drauge  misijose. Svarbu, kad žmonės su naujomis mintimis, nauju įkvėpimu ir aistra, atnaujintomis žiniomis ir sustiprintu tikėjimu į Dievą įsitrauktų į darbus, tarnystes ir veiklas savo aplinkoje, parapijoje, šeimose.

Misijų mokyklos alumnai tampa ir puikiais ambasadoriais, pasakojančiais apie savo patirtis mokykloje ir kviečiančiais į naujai organizuojamą kursą. Tad maloniai kviečiame sekti naujienas Kauno arkivyskupijos interneto svetainėje bei socialinių tinklų paskyrose, kur netrukus bus paskelbta 2025 metų mokyklos data bei naujos registracijos anketa.

O visai netrukus, spalio 19–27 d., parapijų misijos Jurbarke. Kviečiame dalyvauti ir melstis. Žr. programą redemptoristai.lt >>

Misijų bendruomenės „Gyvybės medis“ informacija